Składniki na
2 osoby
- 2 filety z
kurczaka
- por
- marchewka
(2 sztuki)
- pietruszka
(2 sztuki)
- cukinia
- papryka
czerwona
- seler
-100g ryżu
risotto
- pół litra
bulionu + trochę do warzyw
- 15g masła
(do risotto)
-masło lub
oliwa do smażenia warzyw
Kurczaka ugotować lub usmażyć (jak kto woli).
Warzywa pokroić: pora, marchewkę, pietruszkę, cukinię w talarki; paprykę i
selera w kostkę. Rozgrzać masło bądź oliwę na patelni i smażyć warzywa przez 5 minut.
Dodać trochę bulionu i dusić pod przykrywką przez ok. 10 minut.
Rozpuścić masło na patelni. Dodać ryż risotto i krótko smażyć mieszając.
Następnie dodawać po trochu bulion, cały czas mieszając. Trwa to ok. 15 min.
Ryż risotto musi osiągnąć kremową konsystencję.
Nałożyć na talerz ryż risotto, na to warzywa oraz pokrojonego w kostkę
kurczaka.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz